Το ελεύθερο κάμπινγκ, το οποίο έχει είτε πιστούς εραστές είτε φανατικούς εχθρούς, επανέρχεται κάθε χρόνο στην επικαιρότητα την ίδια πάντα περίοδο. Το καλοκαίρι! Ένα hobby το οποίο φέρνει αντιμέτωπους όλους όσοι το ακολουθούν τόσο με την ομορφιά της φύσης όσο όμως και με το γράμμα του νόμου.
Θέλοντας να εξετάσουμε τι ισχύει τελικά για το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα, ξαναδιαβάσαμε προσεκτικά το νόμο και παρακάτω παρουσιάζουμε με απλά λόγια όλα όσα θα ήταν καλό να γνωρίζουμε.
Τι προβλέπει η νομοθεσία;
Σύμφωνα με το Νόμο 392/1976, (ΦΕΚ Α’ 199/1976), με τίτλο «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκηνώσεως (κάμπινγκ) και άλλων τινών διατάξεων» το ελεύθερο κάμπινγκ (ή η στάθμευση τροχόσπιτων) διώκεται αυτεπάγγελτα ως πταίσμα (μέχρι το 2012 συνιστούσε πλημμέλημα) και προβλέπεται η δυνατότητα σύλληψης και τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας.
Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.
Κάποια δικαστήρια έχουν μεμονωμένα δεχτεί ότι για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα θα πρέπει στον χώρο να υπάρχει εμφανής επιγραφή απαγόρευσης για το ελεύθερο κάμπινγκ από τον ΕΟΤ γι’ αυτό και εξαιρούνται τα μέρη εκείνα στα οποία η δημοτική αρχή έχει ορίσει με σαφήνεια τα επιτρεπόμενα για κατασκήνωση μέρη. Αρκετές φορές η σύλληψη μπορεί να συνοδεύεται και από τη κατηγορία για ρύπανση του περιβάλλοντος, γεγονός που μεγεθύνει τις κατηγορίες εις βάρος του ελεύθερου κατασκηνωτή.
Σε περίπτωση ελέγχου της αστυνομίας
Σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, το συγκεκριμένο αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα σε βαθμό πταίσματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο συλληφθείς οδηγείται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια αφήνεται ελεύθερος. Βέβαια, αν εκείνη την ώρα συνεδριάζει πταισματοδικείο, μπορεί να οδηγηθεί σε αυτό με την αυτόφωρη διαδικασία. Τι γίνεται όμως με τα πρόστιμα; Εφόσον κάποιος κηρυχθεί ένοχος από το πταισματοδικείο, επιβάλλεται είτε κράτηση έως έξι μήνες, η οποία είναι εξαγοράσιμη, είτε ποινικό πρόστιμο έως 3.000€.
Μπορεί η αστυνομία να κατασχέσει τη σκηνή;
Η αστυνομία μπορεί να κατασχέσει την σκηνή, όχι όμως τα προσωπικά αντικείμενα του κατασκηνωτή. Τις περισσότερες φορές, η αστυνομία δίνει τη δυνατότητα στον κατασκηνωτή να μαζέψει τη σκηνή άμεσα, ακόμα και όταν συλλαμβάνεται. Βέβαια πολλοί ελεύθεροι κατασκηνωτές σε περίπτωση ελέγχου (και αν βρίσκονται εκτός σκηνής εκείνη την ώρα) ισχυρίζονται ότι επισκέφθηκαν την περιοχή απλώς για ένα μπάνιο και όχι για ελεύθερο κάμπινγκ. Κάτι τέτοιο μπορεί μεν να γίνει πιστευτό από τις αστυνομικές αρχές, όμως η σκηνή και τα προσωπικά του αντικείμενα που βρίσκονται μέσα εκεί θα αντιμετωπιστούν από την αστυνομία ως αδέσποτα και είτε θα κατασχεθούν είτε θα πεταχτούν.
Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι, σε περίπτωση ελέγχου της αστυνομίας και αν ο κατασκηνωτής βρίσκεσαι εντός της σκηνής, τότε αυτή αντιμετωπίζεται ως κατοικία (οικιακό άσυλο) με αποτέλεσμα το αστυνομικό όργανο να μην μπορεί να εισέλθει σ’ αυτήν παρά μόνο με σχετικό ένταλμα έρευνας ή με τη συνοδεία εισαγγελέα!
Σχετική ερώτηση στη Βουλή
Τον Απρίλιο του 2017 με σχετική ερώτηση τους στη βουλή, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν την αποποινικοποίηση της ελεύθερης κατασκήνωσης προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
Η θερινή περίοδος πλησιάζει, και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ τις ανεμπόδιστης, οικονομικά ανέξοδης και υπεύθυνης απόλαυσης της φύσης, μέσα από την ελεύθερη κατασκήνωση. Οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν ξεπεραστεί από το πνεύμα της εποχής μας, τυποποιούν ένα ψευτοέγκλημα και είναι ηθικά, νομικά και κοινωνικά ανεπίτρεπτες.
mikropragmata.lifo.gr